Cosplay4

Wat is cosplay?

Het woord cosplay is afkomstig van een combinatie van de woorden costume en play. Het kan simpelweg beschreven worden als het ‘nadoen van een (fictioneel) personage, buiten het toneel om’. Een acteur die voor zijn werk een personage uitbeeldt valt hier niet onder. Een liefhebber van een tv-serie die voor zijn plezier een personage uitbeeldt is dus wel een cosplayer. Het gaat voornamelijk om liefhebbers van onder andere films, videospellen, stripverhalen of anime. Zij verdiepen zich in het personage uit de media. Middels kleding, make-up en andere objecten proberen zij dit personage dan zo goed mogelijk uit te beelden.

Tijdrovende costumes

In een costume van een cosplayer zit vaak veel tijd en geld. Sommigen kiezen ervoor om alles kant-en-klaar te kopen, terwijl anderen ervoor kiezen om alles juist zelf te maken. Een combinatie van de twee is ook mogelijk. Iemand koopt bijvoorbeeld specifieke kleding bij de winkel en combineert dit met zelfgemaakte bepantsering, of iemand laat een wapen maken terwijl hij zelf de rest van zijn costume maakt.

Voor de costumes, wapens en props worden allerlei materialen gebruikt. Voor bepantsering is een combinatie van schuim(rubber), glasvezel of thermoplastische platen gebruikelijk. Bouwmarkten beschikken over geschikte basis-materialen, terwijl hobbyshops vaak meer doelgerichte materialen verkopen zoals worbla of vloeibaar latex.

Wie al langer bezig is met het maken van costumes, wapens en props heeft vaak een kast vol gereedschap verzameld. Ook hebben zij zich verdiept in het bewerken van verschillende soorten materialen. Hierdoor hebben zij veel creatieve en handige vaardigheden ontwikkeld. Een ervaren cosplayer weet van een yogamat of een plaat hardhout de mooiste constructies te maken.

Conventies

Nederlandse cosplayers gaan graag naar bepaalde conventies of evenementen zoals de Comic Con, Elf Fantasy Fair of Animecon. Hier komen duizenden cosplayers bijeen om hun werk te tonen, anderen te bewonderen, nieuwe mensen te ontmoeten of om tips uit te wisselen. Meestal is er op zo'n evenement veel te vinden dat te maken heeft met fantasy, videospellen, anime of manga. Liefhebbers kunnen er bijna elke denkbare collectie aanvullen met nieuwe spulletjes.

Acteren

Een cosplayer doet meer dan zich alleen gepast kleden om een personage zo goed mogelijk uit te beelden. Er komt een zeker acteertalent bij kijken om zo overtuigend mogelijk over te komen. Bepaalde bekende bewegingen, houdingen of acties worden nagespeeld zodra er een camera op ze gericht wordt. Ook worden er regelmatig rollenspellen gedaan, voornamelijk onder verschillende cosplayers van dezelfde fictionele wereld.

Verschil Halloween/carnaval en cosplay

Hoewel Halloween en carnaval in veel opzichten overeenkomsten hebben met cosplay, is het toch niet hetzelfde. Ook tijdens Halloween en carnaval verkleden veel mensen zich. Hier maakt het eigenlijk niet zoveel uit wie je precies voorstelt. Hier wordt vaak een bepaald thema gebruikt. Sommigen verkleden zich bijvoorbeeld wel als het monster van Frankenstein of als Dracula. Dit betekent niet altijd dat zij ook een passie hebben voor dit personage. Bij cosplay zijn er vaak ook bepaalde thema’s waar mensen zich aan houden zoals fantasy of steampunk.

Er zijn regio’s in Nederland waar carnaval erg populair is. Hier wordt er, net als bij cosplay, veel tijd en geld in de costumes, maskers, pruiken en props gestopt. Hier is het grote verschil dat cosplayers vaak een passie hebben voor het personage die ze uitbeelden, terwijl liefhebbers van carnaval vooral een passie hebben voor het thema en het feest zelf.

StarWars