Tutorial: Mass Effect wapen maken van puzzelmatten

ResultaatNa een hoop onderzoek naar materialen en het zien van tientallen Mass Effect cosplayers besloot ik het eindelijk zelf te proberen. Ik begon met het inkopen van een pak puzzelmatten (EVA Foam) die voor fitnessapparaten gemaakt zijn, samen met een aantal klus apparaten, zonder zeker te zijn of ik dit wel echt voor elkaar kon krijgen. Ik was blij verrast.

Nadat ik uitgebreid met het materiaal had gewerkt en genoeg ervaring op had gedaan besloot ik om ook mijn Mass Effect cosplay wapen van hetzelfde materiaal te maken. Hier leg ik uit hoe ik dit precies heb gedaan.

Benodigdheden

 • Papier, liefst A3
 • Blauwdruk getekend of gevonden op internet
 • EVA Foam (puzzelmatten, gemiddeld 1 of 2 per wapen)
 • (Scherp) hobbymes
 • Contactlijm + lijmpistool of secondelijm
 • Verf
 • Vernis
 • Rubberseal (optioneel)
 • Knopjes, knopen of stoffeernagels
 • Schilderstape

Stap 1: Blauwdruk

BlauwdrukBegin altijd met een blauwdruk. Ik heb er eentje kunnen vinden op het internet door te zoeken op de naam van het wapen, gevolgd door ‘tekening’. In dit geval zocht ik dus op ‘M8 Avenger drawing’ en vond al snel een goede tekening. Deze heb ik uitvergroot tot het in totaal zo’n 70cm besloeg. Dit komt neer op iets meer dan de lengte van twee A4’tjes.

Deze blauwdruk heb ik uitgeprint op losse papiertjes en aan elkaar geplakt. Daarna legde ik het geheel op een set van 4 grote vellen papier, heb deze vastgeplakt en heb vervolgens het geheel uitgesneden. Zo had ik in totaal 5 versies van het cosplay wapen van papier. Dit gebruikte ik in de volgende stappen.

Stap 2: Uitsnijden

Kern2Om te beginnen heb ik één van de papieren versies opgedeeld in twee stukken, omdat het anders niet uit één puzzelmat te halen was. Ook heb ik de scope en de loop er af gehaald, omdat ik deze later wilde toevoegen. Zoals je op de foto kunt zien heb ik de achterkant losgemaakt van de rest van het geweer. Hierbij heb ik er op gelet dat ik bij het lijmen van het geheel zo veel mogelijk raakvlak heb, om te voorkomen dat het bij gebruik gemakkelijk stuk gaat. Op deze manier heb ik tweemaal het geweer uitgesneden, eens normaal en eens in spiegelbeeld. Let op, hoe scherper het mes, hoe makkelijker het snijden. Gebruik vaker een nieuw mesje om kartelranden te voorkomen.

Stap 2 ½: Plakken

Deze twee delen heb ik vervolgens tegen elkaar geplakt. Doordat de twee delen tegen elkaar beide uit een structuur bestaan was het erg moeilijk om raakvlak te creëren. Ik heb daarom eerst contactlijm gebruikt en vervolgens met een lijmpistool voor extra stevigheid gezorgd. Zorg altijd dat je wapen niet uit elkaar valt, dit spreekt voor zich.

PlatenCompleet2Stap 3: Kleine vlakken

Om het geweer herkenbaar te maken als de M8 Avenger van Mass Effect heb ik losse vlakken uitgeknipt, zoals te zien op de volgende foto. Deze losse vlakken heb ik met een deltaschuurmachine bewerkt zodat de randen schuin aflopen. Zo is er een afstand tussen de verschillende vlakken. Dit is veel werk, maar is het zeker waard. Wees uiteraard voorzichtig bij het schuren. Je kunt het met de hand schuren, maar dit kost veel werk, daarom raad ik aan om een schuurmachine te gebruiken of te lenen. Deze losse vlakken heb ik op de juiste plaatsen op de basis geplakt.

Stap 3 ½: De trigger

Omdat dunne stukjes foam in mijn ervaring snel stuk gaan, heb ik er voor gekozen om de trigger en het deel hier omheen los te maken van het geweer. Hier heb ik een stuk op maat gesneden plastic tussen gedaan voor stevigheid en het geheel weer aan de basis vastgeplakt. Let ook hierbij op genoeg raakvlak, zodat dit deel niet alsnog los komt bij gebruik.

Stap 4: Verder schuren en de loop

Aangezien ik toch al bezig was met een schuurmachine heb ik het hele geweer verder geschuurd, zodat de randen aan de zij- en onderkant mooi glad werden (hier werd ik ongeduldig en had ik beter iets langer door kunnen zetten). De bovenkant heb ik met behulp van de schuurmachine rond gemaakt. Met de hand heb ik de geschuurde randen iets zachter gemaakt.

De loop heb ik gemaakt van een stuk van een bezem (dit had redelijkerwijs dezelfde diameter als het blauwdruk). Met een dremel maakte ik ruimte in het geweer voor de loop.

Stap 5: Details

DetailsZoals te zien op de foto en de blueprint vraagt de M8 Avenger om een aantal details. Ten eerste de 4 knoppen. Hiervoor heb ik simpelweg stoffeernagels gebruikt met een grote ronde kop. De lijnen heb ik gemaakt door simpelweg een lijn tot halverwege het materiaal te snijden met een hobbymes. Vervolgens heb ik het materiaal met een hittepistool verwarmd, waardoor de lijnen uitzetten.

In het midden van het Mass Effect geweer zijn enkele andere details. Deze heb ik gemaakt van dunne stukken foam, te koop bij diverse hobbywinkels. Het is van hetzelfde materiaal en werkt dus op dezelfde manier. De zes ‘trapjes’ in het midden zijn gemaakt door 3×6 vlakken uit te snijden, van 3 verschillende formaten en deze op elkaar te plakken. Dit heb ik herhaald aan de achterkant.

De scope heb ik later toegevoegd en grotendeels op dezelfde manier gemaakt als de rest van het geweer. Voor het ronde stuk heb ik twee stukken foam op elkaar geplakt en vervolgens rond gesneden en geschuurd. Dit is echter niet helemaal aan te raden, aangezien ik bijna mijn vingers er bij heb geschuurd. Je kunt eventueel ook een dop van een fles gebruiken.

Stap 5 ½: (Optioneel) Rubber seal

Voor mijn Mass Effect costume had ik Rubber seal van Bison in huis gehaald. Ik besloot om dit ook te gebruiken voor mijn M8 Avenger cosplay geweer. Dit is simpelweg een laag rubber om het geheel. Hiermee kon ik eventuele gaten opvullen en zeker weten dat het geheel bij elkaar blijft.

Stap 6: Verven

BasiskleurHet leuke gedeelte, verven. Ik raad iedereen aan om altijd te beginnen met een primer, in dit geval heb ik gesso gebruikt. Gebruik waar nodig twee lagen. Daarna ben ik begonnen met de zwarte onderdelen, zoals te zien op de foto. Hierna gebruikte ik schilderstape om geverfde delen af te schermen, waarna ik de rest wit verfde. (Ik begon met zwart omdat eventuele witte uitschieters gemakkelijker te repareren zijn dan andersom)

Tip: de verf die ik heb gebruikt (muurverf op waterbasis) begon na een dag te scheuren. Test daarom eerst je verf voordat je verder gaat.

Daarna heb ik de uiteindelijke kleur gebruikt. Wanneer dit klaar was heb ik opnieuw veel schilderstape gebruikt en de details ingekleurd. De lijnen heb ik weer zwart geverfd, de knoppen weer zilver en een aantal rode details toegevoegd. Om een metaal-look te krijgen heb ik enkele randjes lichtelijk zilver geverfd. De ‘M8’, die het geweer herkenbaar maakt, heb ik gemaakt door een sjabloon te maken van stickerpapier en schilderstape. Dit schilderstape heb ik over het gladde stickerpapier gelegd, de ‘M8’ uitgesneden en vervolgens de schilderstape-sjabloon op het wapen gelegd. (Gebruik echt schilderstape en geen sticker, omdat dit laatste hecht aan de verf en schade achterlaat bij het weghalen. Wel kun je eventueel M8 en andere details als sticker uitsnijden en er op plakken.)

Tip: Zorg dat je schilderstape niet langer dan nodig op de verf geplakt is. Hoe langer het vast zit, hoe groter de kans dat je verf beschadigd raakt bij het verwijderen van de tape. Laat de tape in ieder geval niet ’s nachts zitten.

Stap 6 ½: Vernis

Het geheel heb ik vervolgens afgewerkt met enkele lagen doorzichtige en glanzend vernis. Zorg altijd voor extra versteviging (in de vorm van vernis) op plekken waar je het wapen vasthoudt. In dit geval gaat het om de trigger en de onderkant.

Mass Effect wapen

Het Mass Effect wapen

Het geheel is nu bijna 70cm lang en weegt verrassend weinig. Het ligt erg goed in de hand en past perfect bij mijn Mass Effect cosplay.

Heb je opmerkingen, vragen of andere tips over het maken van een cosplay geweer zoals de M8 Avenger van Mass Effect? Vraag het gerust hieronder of stuur een e-mail. Ook als je specifieke vragen hebt over bepaalde wapens die jij graag wilt maken.

2 Comments

 1. Rob van Ooij on 11 oktober 2015 at 19:22

  Hee, ik zag je gister op firstlook met dit wapen, lijkt me echt vet als ik ook zo iets kon maken. Hoop je op elfia weer te zien! Misschien dat ik dan ook als mass effect ga.
  Rob

  • Cosplaying.nl on 11 oktober 2015 at 20:56

   Hoi Rob, leuk om van je te horen. Ik zal zeker op Elfia aanwezig zijn, hoop je daar ook tegen te komen. En wees niet bang om aan een ambitieus project te beginnen, oefening maakt kunst. En cosplay maken is zeker verslavend. Als je nog vragen hebt hoor ik het graag!
   Melanie van Cosplaying.nl

Leave a Comment

%d bloggers liken dit: