Roleplay

Je costume is af, je hebt een perfect bijpassend wapen en een paar props verzameld. Maar cosplay houdt voor sommigen niet op bij het dragen van een costume. Veel cosplayers gaan een stapje verder en proberen de personage zo goed mogelijk neer te zetten door middel van roleplay. Bij roleplay komt een zeker acteertalent kijken.

Roleplay maakt authentiek

Een costume compleet met bijbehorende props en eventuele wapens zijn op zichzelf al indrukwekkend. Maar wat het nog indrukwekkender maakt is iemand die het gekozen figuur zo goed mogelijk neerzet. Een manier van spreken, bekende gezegdes, poses en gezichtsuitdrukkingen kunnen een wereld van verschil maken bij elk personage. Roleplay maakt je cosplay echt af.
LARP1
JackSparrow

Onderzoek

Voordat je je personage goed neer kunt zetten in een roleplay is het nodig om goed onderzoek te doen. Waarschijnlijk heb je al enige keren gepoogd je gekozen persoon na te doen onder vrienden, dus je weet al een beetje waar je op moet letten. Kijk goed naar hoe dit persoon zich beweegt, misschien stoppen zij hun handen vaak in hun zij of spreken ze met veel handgebaren. Kijk ook naar tekeningen van andere fans of daar herkenbare poses in te vinden zijn. Luister ook naar wat ze zeggen.

Spreken

Iedereen spreekt op een andere manier. De een praat met lange zinnen en moeilijke woorden, een ander spreekt enkel in haiku’s. Hoewel niet iedereen een zeer uitgesproken stijl heeft, hoeft het niet moeilijk te zijn om bepaalde elementen er uit te halen. Neem bijvoorbeeld bepaalde bekende zinnen (“I should go”) die veel gezegd worden. Hoe vloekt jouw figuur, als deze dit al doet? Een accent is gemakkelijk te herkennen, maar om deze na te doen bij roleplay zal je wel moeten oefenen.

Bewegen

Veel mensen en andere figuren hebben een bepaalde manier van bewegen. De een beweegt veel, de ander juist niet. Kijk bijvoorbeeld naar hoe Captain Jack Sparrow beweegt wanneer hij naar de rum zoekt. Videogame figuren zijn misschien nog leuker om na te doen. Probeer maar eens net zo statisch te lopen als iemand van de eerdere games. Of loop rond en zwaai doelloos naar boven als een van de Sims. Oefen bepaalde loopjes en moves en vraag je vrienden om feedback.

Poses en gezichtsuitdrukkingen

Voor dit gedeelte van de roleplay heb je een spiegel nodig, mogelijk wat make-up en het liefst een compleet costume. Trek je outfit aan, inclusief pruik en make-up als dat nodig is en ga eens voor de spiegel staan. Ben je al overtuigd? Je hebt inmiddels genoeg onderzoek gedaan naar je personage om te weten hoe deze normaal staat. Waar laat je je handen? Hoe houd je je props of wapens vast? Oefen ook je gezichtsuitdrukkingen. Je kunt het een en ander aanpassen met make-up, zodat je gezicht wat meer lijkt op dat van je personage, maar met de juiste gezichtsuitdrukkingen kom je al een heel eind.

Spring in het karakter

Denk je het karakter van jouw gekozen personage inmiddels goed te kennen? Doe dan mee met roleplay op het internet of oefen met je vrienden. Maak bijvoorbeeld een social media account aan als jouw figuur en spreek anderen uit dezelfde wereld aan. Op deze manier begin je een uitgebreide roleplay waar je zo veel mogelijk kunt oefenen hoe je op de wereld kunt reageren tijdens het cosplayen. Oefen zo veel als je wil, zodat je zelfverzekerd naar de evenementen kunt gaan.

Volg Cosplaying.nl op social media