Mass Effect armor maken van puzzelmatten

VoorkantIn deze tutorial leg ik uit hoe ik van EVA foam, oftewel puzzelmatten, een compleet armor heb gemaakt van Mass Effect 2. Ik legde eerder al uit hoe je je eigen bepantsering kunt maken van puzzelmatten, deze tutorial vind je hier.


Benodigdheden

 • Ontwerp/blauwdruk
 • Meetlint
 • EVA Foam (puzzelmatten)
 • (Scherp) hobbymes
 • Contactlijm + lijmpistool
 • Hittepistool
 • Rubberseal (optioneel)
 • Verf (rood + wit)
 • Klikgespen (ik heb in totaal 16 klikgespen gebruikt)
 • Nylon/polyesterbanden (in totaal ongeveer 10 meter)

Stap 1: Blauwdruk

Zoals altijd ben ik begonnen met een blauwdruk. Gelukkig is Mass Effect een redelijk populair spel, waardoor het niet al te moeilijk was om een blauwdruk op internet te vinden. Ik maakte gebruik van de blauwdruk die Volpin Props klaar had staan. Deze printte ik uit nadat ik had opgemeten hoe groot deze ongeveer moest worden. Dit is een groot deel inschatten, meten en proberen.

TorsoStap 2: Uitsnijden

Ik begon met het uitsnijden en verwerken van de torso, zodat ik daarna de rest van het costume kon aanpassen aan de grootte van het bovenstuk. Ik trok het ontwerp van de torso (zowel voor als achterkant) in delen over op de puzzelmatten en sneed dit zo strak mogelijk uit.

Stap 3: Voorkant bewerken + vormen

Voordat ik het materiaal in de uiteindelijke vorm maakte, heb ik het eerst grotendeels bewerkt. De voorkant bestaat uit drie onderdelen, de dunnere onderkant, het brede midden en de kleinere bovenkant. Het midden moest om mijn torso heen gevormd worden. Voordat ik de drie delen bevestigde heb ik wel eerst een kleine ronding er in gevormd, zodat dit bij het uiteindelijke vormen minder gauw los zou komen.

Stap 2Om de gladde kanten op de bovenkant te krijgen heb ik (met veel moeite) een stuk uit het materiaal geschuurd met een dremel, waarna ik er een stuk dunne foam op plakte. Een betere methode is om een stuk er uit te snijden, om te draaien en er weer terug in te plakken. Dit kan alleen als het volledig te spiegelen is. De lijnen heb ik er in geschuurd met een dremel, na eerst de lijnen aan te geven met een mes. Hier heb je een erg vaste hand voor nodig.

KruisstukAan de onderkant van de dunne kant heb ik twee lijnen uitgesneden waar een nylon band doorheen kan. Hieraan zal (aan de band) een extra stukje voor het kruis hangen. Het midden hiervan heb ik er uitgesneden, omgedraaid en halverwege er weer ingeplakt. Ook aan de bovenkant heb ik een stukje er uitgesneden en er halverwege ingeplakt. Om de lijnen strak te maken heb ik met een mesje een lijn gesneden en hier even mijn hittepistool op gezet. Door de hitte krimpt het materiaal iets, waardoor de lijn iets breder wordt.

Stap 4: Achterkant

Achterkant 2De achterkant hoeft zelf niet veel bewerkt te worden, maar er moeten wel een aantal stukken op geplakt worden. Voor het dunne onderste gedeelte van de achterkant heb ik de gladde kant gebruikt. Hier heb ik een strook met de geribbelde kant naar boven aan de rand van dit stuk geplakt. De kleine wervels heb ik uit resterende stukken puzzelmatten gesneden en met de hand geschuurd. Als je een lasersnijder kunt regelen, dan scheelt dit een hoop werk. Eventueel had ik ook hier er voor kunnen kiezen om de buitenkant van de basisplaat los te snijden en om te draaien. Dan had ik de wervels uit hetzelfde materiaal kunnen snijden en iets hoger weer vast kunnen plakken. Dit kost dan wel wat stevigheid.

De losse platen op mijn rug heb ik daarna uitgesneden en met een dremel de randen glad gemaakt. Dit had ook met een schuurmachine gekund. Deze stukken heb ik pas opgeplakt nadat ik het brede stuk van de achterkant heb gevormd. Hier heb ik stevige lijm uit een lijmpistool nodig gehad, omdat contactlijm hier niet goed werkt.

De nek heb ik later toegevoegd, nadat ik de bevestiging heb vastgemaakt, zodat ik dit goed af kon meten met mijn schouders. Dit spreekt grotendeel voor zich. Probeer de vorm van je schouders een beetje af te meten, zodat dit lekker zit. Zorg ook dat je dit goed bevestigd, zodat dit niet los komt als je pak aan je schouders hangt. Zelf heb ik er aan de binnenkant extra foam toegepast.

BevestigingBevestiging

Voordat ik verder ging met de rest van het pak heb ik gezorgd dat ik dit stuk aan kon trekken. Hierdoor kon ik beter uitmeten hoe groot de rest van het pak zou moeten worden en was het gemakkelijker aan te passen. De bevestiging deed ik door middel van klikgespen (twee aan beide zijden) en polyester banden. De banden kon ik gewoon met contactlijm vastmaken aan de gladde kant van de puzzelmatten.

 

ArmStap 5: De armen

De armen waren vrij gemakkelijke te maken. Het is belangrijk om goed uit te meten hoe groot het moet worden en ook hier geldt dat het beter is om het iets groter uit te snijden en achteraf in te krimpen. De ronde vorm krijg je door het materiaal te verhitten en langzaam te buigen. Om de vorm te houden heb ik gebruik gemaakt van touw. Zo kon ik het langzaam vormen, zonder dat het scheurde.

De onderarm loopt mee met de vorm van mijn arm en is dus dunner aan de voorkant. Het moet nog wel om je hand passen, dus maak dit niet te klein. Deze vorm heb ik gemaakt door de randen (die tegen elkaar moeten) schuin af te snijden, voor het te vormen. Achteraf vond ik het geheel te kort, waardoor ik er aan beide kanten nog een stuk heb toegevoegd. De herkenbaar stuk aan de bovenkant van de onderarm is simpelweg uitgesneden, glad geschuurd en de lijnen zijn door middel van een dremel toegevoegd.

FrontSchouders

De schouders bestaan uit twee onderdelen. Ten eerste is er een kleiner rond onderdeel dat  direct contact heeft met je schouder, ten tweede is er een groter hoekiger onderdeel dat hier boven op komt. Het kleinere deel is gevormd als een halve cirkel. Het grotere deel bestaat uit drie stukken; twee zijkanten en een gebogen bovenkant. Zelf heb ik er voor gekozen om dit aan de nek van het pak vast te plakken.

Stap 6: De benen

De grootte van de dijbenen hing een beetje af van de grootte van het pak, aangezien ik wilde voorkomen dat onderdelen tegen elkaar aan kwamen. De dijbenen bestaan uit twee delen, welke bij elkaar worden gehouden door middel van zwarte stof. Aan het bovenste deel wordt de riem bevestigd dat de boel omhoog houdt. Het onderste deel zit met twee klikgespen vast aan het been.

De scheenbeschermers zitten ook met twee klikgespen vast aan het been. Dit deel volgt redelijkerwijs de vorm van het onderbeen, met een uitstekend deel voor de knieën. Kijk naar foto’s van het pak in het spel hoe dit in elkaar zit.

Riem

Nadat alle onderdelen klaar waren heb ik een soort riem gemaakt van de polyester banden die ik eerder al noemde. Aan de voorkant heb ik twee klikgespen gebruikt, terwijl de rest met één band bij elkaar gehouden wordt. Deze band gaat door de dijbenen en de achterkant.

Stap 7: Details

AchterkantHet gehele costume heb ik met Rubber Seal bedekt. Dit plakt heel erg, vandaar dat ik daarna er snel met een spuitbus blanke lak overheen ben gegaan. Dit kan eventuele oneffenheden wegwerken en geeft het hele costume een glanzende zwarte finish. De lak heeft de juiste temperatuur nodig om goed te drogen, let daarom goed op het weer.

Hierna kon ik verder met het verven van de herkenbare rood-witte strepen en het N7 embleem. Eerst plakte ik het geheel zo goed mogelijk af met schilderstape en bracht ik een paar lagen primer (gesso) aan. Daarna kon ik de rest met schilderstape afplakken en zo de rode en witte lijnen aanbrengen. Na het verven heb ik er nogmaals twee lagen blanke lak overheen gedaan.  Achterop heb ik nog wat details toegevoegd met glanzende blauwe verf, op de plaatsen waar normaal lichtjes kunnen zitten.

Het N7 embleem heb ik gemaakt van dun EVA foam. Ik heb zo veel mogelijk de maten van het officiële embleem overgenomen (het embleem op deze foto heb ik achteraf aangepast, deze beviel niet).

Mass Effect armor van puzzelmatten

En zo heb ik mijn Mass Effect armor van puzzelmatten gemaakt. Met behulp van deze tutorial kun jij ook je eigen armor maken. Heb je nog vragen over bepaalde onderdelen of is er iets onduidelijk? Laat dan gerust een bericht achter of stuur een bericht via onze Facebook, dan reageer ik zo snel mogelijk. En heb je verder nog ervaringen, opmerkingen of tips voor mij of voor andere cosplayers? Laat het dan ook vooral weten, we horen graag van je. Laat hieronder je bericht achter.

1 Comment

 1. […] was van top tot teen ‘beschermd’ in een pak van EVA foam, het design gebaseerd op Commander Shepard van Mass Effect 2. Ik zeg voor het gemak maar […]

Leave a Comment

%d bloggers liken dit: