Een simpel LARP zwaard maken van schuimrubber

Het maken van je eigen LARP zwaard hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Een LARP (Live Action Role-Playing) zwaard is gemaakt van zacht en flexibel materiaal zodat het geen pijn doet wanneer je iemand er mee slaat. Tenzij je echt héél hard slaat. Met deze stappen kun jij je eigen LARP zwaard maken, voor een relatief lage prijs en geheel naar je eigen smaak.

OntwerpBenodigdheden:

 • Schuimrubber (campingmat of kussenvulling)
 • Harde kern (pvc buis, stevig hout, glasvezel of koolstof)
 • Latex of rubber seal
 • Verf op water- of latexbasis
 • (Contact)lijm

Stap 1: De vorm

Je begint allereerst met het plannen van de vorm van je LARP zwaard. Wil je een simpel ontwerp of juist een ingewikkelde? Teken deze eerst uit op papier of een stuk karton om het ontwerp beter te visualiseren. Zo zie je gelijk waar eventuele aanpassingen nodig zijn. Teken daarna de vorm over op het schuimrubber, zoals een flexibele camping- of yogamat of de vulling van een kussen. Bij matten zul je meerdere lagen moeten gebruiken, afhankelijk van de gewenste dikte en de kern.

VormProbeer zekere balans te krijgen in je zwaard, zodat deze gemakkelijk in je hand zwaait. Als je ontwerp geen tegenwicht biedt bij de grip, voeg dit dan toe in de kern. Bij een pvc buis als kern gebruik ik zelf meestal vier of vijf lagen tot een dikte van ongeveer 2,5 tot 3cm. Hier heb je zelf enige vrijheid in. Houd goed rekening met de kern en zorg dat deze goed in het geheel past. Bij het plakken van meerdere lagen schuimrubber, of het toevoegen van losse onderdelen, gebruik ik meestal contactlijm.

Tip: Gebruik bij het snijden van schuimrubber altijd een vlijmscherp mes, om vervormingen en kartenranden te voorkomen. Zelf gebruik ik goedkope afbreekmessen die met een bijvulverpakking te koop is, zodat ik vaker het mes kan vervangen. Wees voorzichtig!

Stap 2: De vorm, deel twee

Als je meerdere lagen schuimrubber op elkaar hebt geplakt, of de algemene vorm uit een blok hebt gesneden, zul je daarna de vorm verder moeten uitwerken. Gebruik ook hier weer een scherp mes, vervang eventueel je mes of breek een stuk af van je afbreekmes. Snij voorzichtig de schuine randen van je zwaard uit, voeg details toe zoals een gleuf in het midden en verwijder overtollige onderdelen. Neem vooral je tijd, je kunt het beter goed doen dan snel klaar zijn.

HiltStap 3: De latex laag

Je LARP zwaard dek je nu af met enkele lagen vloeibaar latex. Dit vloeibaar latex, ook wel latexmelk genoemd, is veelal te koop in hobbywinkels of via internet. Je kunt het ook gebruiken om eventuele gaten op te vullen en kloven te overbruggen. Houd bij het opvullen van gaten wel rekening met een langere droogtijd.

Tip: Zorg er altijd voor dat je het LARP zwaard neer kunt leggen om te drogen. Ga dus niet (zoals ik) gedachteloos beide kanten verven en achteraf nadenken waar ik het moet laten. Heb je dit toch per ongeluk gedaan? Hang het geheel dan aan een plafondventilator of lamp.

ShortSwordStap 4: De kleur

Om mijn LARP zwaarden de gewenste kleur te geven heb ik de latex gemixt met acrylverf om zo een flexibele verf te maken dat niet scheurt. Zo heb ik elke volgende kleur toegevoegd. Begin met een of twee zwarte onderlagen en breng daarna een basiskleur (zoals  grijs) aan. Hierbij kun je eventueel kloven overslaan, waardoor het lijkt alsof daar een schaduw is. Nadat de basiskleur goed gedroogd is kun je beginnen met de details en andere kleuren.

Tip: Bij het aanbrengen van de latex, zorg er voor dat de onderste laag goed droog is. Als je gaat verven over latex dat nog niet goed droog is, zal dit als kruimels loskomen en ongewenste structuur aan je zwaard toevoegen. Overweeg ook om een (kleine) roller te gebruiken om kwaststrepen te voorkomen.

Stap 5: Afwerking LARP zwaard

DetailsDe afwerking van je LARP zwaard maakt een groot verschil. Denk bijvoorbeeld aan (nep)leer voor de grip van je zwaard of een glanzende finish rondom de hilt. Kijk naar voorbeelden van echte zwaarden en andere LARP zwaarden om inspiratie op te doen. Maak het uniek.

Maak er vooral je eigen project van. Het is natuurlijk leuk om iets na te maken, maar het is nog leuker om iets unieks te maken. Maak vooral iets dat dicht bij je hart staat. Als je nog vragen hebt over het maken van je eigen LARP zwaard, stel ze gerust hieronder in de comments. Heb je zelf al zo’n LARP zwaard gemaakt? Deel dan vooral je ervaringen en foto’s hieronder, deel ze op onze Facebook of stuur een mailtje naar info@cosplaying.nl!

8 Comments

 1. Myrthe on 7 november 2015 at 09:35

  Leuke tutorial, ga ik ook eens proberen!

  • Cosplaying.nl on 7 november 2015 at 09:40

   Hallo Myrthe,
   Leuk! Laat je even weten hoe het gaat?

 2. Nienke on 7 november 2015 at 11:47

  Wow, wat gaaf, wist niet dat het zo gemakkelijk kon zijn. En zo is het ook betaalbaar. Als je 1 wil kopen is het verschrikkelijk duur. Ik ga het zeker proberen!

  • Cosplaying.nl on 7 november 2015 at 11:52

   Hallo Nienke,
   Leuk dat jij het ook gaat proberen. Laat vooral weten hoe het gaat en als je vragen hebt hoor ik het graag.

 3. Louk on 5 april 2016 at 12:18

  Ik vroeg me af waar je al deze spullen kan kopen en hoe duur alles is per zwaard

  • Cosplaying.nl on 8 april 2016 at 12:02

   Hallo Louk,
   De materialen zijn bij verschillende winkels wel te vinden. Voor het schuimrubber kun je bijvoorbeeld kijken bij de Bristol, zelf heb ik gebruik gemaakt van campingmatten via deze link. Contactlijm en een PVC buis kun je vinden bij de Praxis of Gamma en de verf en eventuele extra benodigdheden kun je wel in een Action vinden. Voor de latex kun je naar een hobbywinkel, al kan dit moeilijk te vinden zijn. Een alternatief hiervoor is Rubberseal, dit kun je tevens bij de Praxis of Gamma halen.

  • Cosplaying.nl on 8 april 2016 at 19:43

   Oh ja, nog over de prijs, dit kan erg verschillen. Het hang af van welke materialen je al in huis hebt. Als je nog geen materialen in huis hebt zul je in het begin zo rond de 25 euro zitten voordat je je eerste zwaard hebt gemaakt. De meeste kosten zit dan in de latex of rubberseal en het schuimrubber (en eventuele bezorgkosten). Als je slim inkopen doet en meerdere zwaarden of wapens maakt van je materialen kun je al een zwaard maken van onder de 15 euro.

 4. Simone on 20 december 2016 at 16:07

  Ik wil dit gaan maken in de kerstvakantie met mijn kinderen van 10 en 13, enig idee hoeveel vloeibaar latex je ongeveer nodig hebt voor 3 zwaarden?

Leave a Comment

%d bloggers liken dit: