Halloween costume maken

Als je tijd steekt in het maken en eventueel ontwerpen van je eigen Halloween costume zal jouw costume veel meer opvallen bij een Halloween feest. Hoe meer tijd en toewijding je in je project steekt, hoe meer je trots kunt zijn op het resultaat. Maar hoe pak je zo’n project precies aan?

Voorbereiding

Elk project begint met een goede voorbereiding. Begin daarom eerst met het ontwerp. Wat wil je precies maken? Als je nog niet duidelijk weet wat je wilt gaan doen moet je eerst inspiratie opdoen. Bekijk een paar horrorfilms, speel een horrorspel of bekijk foto’s van andere Halloween costume. Wat blijft bij jou het beste hangen? Wanneer je weet wat je wilt maken, begin dan te tekenen. Vergeet ook de details niet.

Voordat je verder gaat maak je eerst een handig overzicht. Welke materialen ga je gebruiken? Probeer een inschatting te maken hoeveel je hiervoor nodig hebt. Als je het materiaal voor andere doeleinden kunt hergebruiken, dan is het niet erg om meer in te kopen dan je uiteindelijk nodig hebt. Bekijk een aantal artikelen over cosplay om een idee te krijgen wat je nodig zult hebben. Lees je vervolgens in, in het materiaal en de technieken. Sommige technieken zal je eerst moeten oefenen voordat je je costume kunt maken.

Materialen

Als je geen of weinig ervaring hebt met het maken van cosplay en Halloween outfits en onderdelen is het handig om je eerst in te lezen in de materialen. Lees een of meerdere artikelen over het materiaal om te zien hoe het werkt en of het voor jouw project geschikt is.

King Diamond Halloween costume maken
Executioner Halloween costume maken

Lees hier de uitgebreide tutorial hoe je je eigen Executioner (Resident Evil) Halloween costume maakt.

Ten eerste kun je gebruik maken van stof. Ben je niet goed in naaien, gebruik dan eventueel gewone kleding als basis en werk hier omheen. Lees enkele artikelen over naaien of vraag iemand om het je uit te leggen. Voor eventuele bepantsering, hoorns of andere uitstekende delen kun je schuim zoals EVA of PUR, of papier maché gebruiken. Welk materiaal geschikt is hangt af van welk onderdeel je wilt maken en hoe flexibel dit moet zijn.

Voor eventuele sierwapens zoals een zwaard, bijl of zeis kun je gebruik maken van hout of schuimrubber. Het voordeel van schuimrubber is dat je een ander geen pijn doet wanneer je iemand er mee raakt. Hout is goedkoper en van zichzelf een stuk steviger en heeft daarom geen extra versteviging nodig.

Halloween costume maken

Als je klaar bent met de voorbereiding en je hebt de benodigde spullen in huis gehaald kun je beginnen met het maken van je Halloween costume. Houd bij grotere onderdelen rekening met stevigheid en gewicht. Zorg eventueel voor een stevige kern waar je omheen werkt zodat het geheel niet uit elkaar valt. Als je je Halloween costume ook buiten wilt dragen moet je ook rekening houden met het Nederlands weer, zorg daarom voor een watervaste finish.

Details

Details maken je Halloween costume helemaal af. Wanneer je klaar bent met je costume, kijk dan nog eens naar je ontwerp en foto’s van andere professionele ontwerpen. Voeg details toe zoals beschadigingen, nepbloed, kettingen of een nepvleermuis. Bedenk goed wat bij je ontwerp past. Een zeis die er verweerd en gebruikt uit ziet is indrukwekkender dan eentje die nog glanst. Laat je project ook aan anderen zien, vraag wat zij er van vinden en wat zij toe zouden voegen.

Volg Cosplaying.nl op social media