Halloween

Halloween, ook All Hallow’s Eve genoemd, wordt steeds populairder in Nederland. Er komen steeds meer feestjes en evenementen die om deze feestdag draaien. Het leukste van deze dag – of eigenlijk deze avond – is het feit dat je je mag verkleden als je engste creatie.

Wat is Halloween?

Halloween wordt voornamelijk in de Verenigde Staten, Canada, Groot Brittannië en Ierland gevierd. Oorspronkelijk was 31 oktober oudejaarsdag volgens de Keltische kalender. Over de oorsprong van Halloween als feestdag  verschillen de meningen. Een van de mythes was dat de Kelten geloofden dat op de eerste dag van het nieuwe jaar de mensen die in het jaar gestorven zijn als geesten op zouden staan. Om deze boze geesten weg te jagen zouden de Kelten oude kleren aan hebben getrokken zodat het leek alsof ze arm en lelijk waren. Geesten zouden hun lichaam dan niet over willen nemen.
Slenderman Halloween
Halloween

Sint Maarten

In Amerika is Halloween al langer een grote feestdag. De kinderen verkleden zich dan vaak als een eng personage en gaan langs de deuren. Hier krijgen ze dan snoep, dit is dus vergelijkbaar met wat kinderen in Nederland met Sint Maarten doen. Deze Amerikaanse traditie krijgt in Nederland waarschijnlijk weinig aanhang omdat het Sint Maarten feest al veel langer een traditie is in dit land.

Cosplay

Waar Halloween feestjes georganiseerd worden is vrijwel altijd ruimte voor verkleden. Wie van cosplay houdt, kan dit niet ontgaan zijn. Wat is Halloween zonder enge costumes en aankleding? Als je al eens naar een cosplay evenement bent geweest als Silent Hill’s Pyramid Head, dan ben je meteen klaar voor Halloween. Heb je nog geen outfit, dan wordt het tijd dat je anderen de stuipen op het lijft jaagt met je nieuwe project.

Costumes maken

Het leukste van een Halloween costume is deze te maken. Je kunt uiteraard een compleet costume kopen bij diverse winkels en bedrijven, maar om echt iets unieks op te zetten is het veel leuker om zelf aan de slag te gaan. Begin eerst met orientatie, kijk wat je graag wilt maken. Kijk je favoriete horror films en series opnieuw en kies bijvoorbeeld daar een personage uit. Of speel een horror spel en kies het engste figuur uit. Als je weet wat je wilt gaan maken, lees dan verder hoe je je project opzet.

Costumes kopen

Geen zin of tijd om een costume te maken? Dan kun je het beste eentje kopen of huren. Er zijn kant en klare Halloween costumes te vinden waardoor je gelijk klaar bent. Als je deze koopt heb je de vrijheid om eventuele aanpassingen te doen en heb je meteen een outfit voor elk Halloween feest. Als je iets huurt heb je minder ruimte voor aanpassingen, maar kun je wel voor elk Halloween feest een nieuwe outfit kiezen. Om een uniek costume bij elkaar te krijgen kun je er voor kiezen om een costume te kopen en deze met verschillende onderdelen te onderscheiden van het origineel. Koop er bijvoorbeeld passende namaakwapens bij of stop een zogenaamd bebloed lichaamsdeel in de zak van je costume. Door nieuwe onderdelen toe te voegen kun je elk jaar weer iets nieuws maken.

Volg Cosplaying.nl op social media