Goedkope hoorns voor je Halloween costume

Heb je al plannen voor Halloween? Ga je bijvoorbeeld naar een Halloween feest en heb je hiervoor een costume nodig? Wat je outfit ook is, een stel goeie hoorns passen bij veel verschillende costumes. Denk bijvoorbeeld eens aan een duivel of een demoon. Deze zullen zonder hoorns een stuk minder indrukwekkend zijn.

HelmFrontWat heb je nodig?

  • PUR schuim, piepschuim of isolatieschuim
  • Kranten
  • Behangplaksel
  • Een haarband
  • Primer (gesso)
  • Verf
  • Sterke lijm of tape

Wat ga je doen?

Bedenk eerst welke vorm je de hoorns wil maken. Vraagt je Halloween costume om rechte hoorns, of juist om gebogen of gekrulde, zoals die van een ram? Bekijk foto’s van andere outfits op het internet voor inspiratie of neem een bepaald figuur (zoals demoon of duivel) als voorbeeld. Teken eventueel uit wat je wilt.

Vormen

Wanneer je eenmaal weet welke vorm je wilt of je gewoon wat wilt uitproberen heb je basismateriaal nodig. Dit kan bijvoorbeeld PUR schuim, piepschuim of roze isolatieschuim zijn. Isolatieschuim, ook wel geëxtrudeerd polystyreen (XPS) genoemd, kun je met een mes op vorm snijden. Plak meerdere lagen op elkaar om dikkere hoorns te maken.

Piepschuim, ook geëxplandeerd polystyreen (EPS) genoemd, is nog gemakkelijker te verwerken, maar het is ook minder stevig. Zorg daarom voor een stevigere afwerking in de volgende stap. Stevigheid kan erg belangrijk zijn bij een Halloween feest, zeker als mensen je hoorns aan willen raken.

Ten slotte kun je ook PUR schuim of bouwschuim gebruiken. Dit moet je echter ergens op aanbrengen. Maak eerst een algemene vorm van aluminiumfolie of ijzerdraad. Breng daarna de schuim aan. Pas op dat het kan lekken en wacht tot het goed droog is voordat je de vorm uit gaat snijden.

HelmBovenVerwerken

Wanneer je de vorm hebt uitgesneden kun je verder met de volgende stap. Het geeft niets als de vorm een beetje hobbelig is, dit kun je nog verbeteren. Nu bekleed je je Halloween hoorns met enkele lagen papier maché. Gebruik genoeg behangplaksel en dunne strippen kranten en bekleed je hoorns helemaal. Voeg meerdere lagen toe voor meer stevigheid. Als je het gevoel krijgt dat je de vorm verliest, stop dan even en laat het werk eerst drogen voor je verder gaat. Voeg later meer lagen toe voor extra stevigheid. Ik heb zelf gekozen om een laatste laag van wc papier te maken, om een consistent rimpelend effect te creëren. Het enige nadeel hiervan is dat er bloemetjes en vlinders op mijn helm te zien zijn.

Denk om de droogtijd van papier maché en begin op tijd.

Bevestigen

Voordat je verder gaat met het verven moet je eerst je werk bevestigen aan een haarband, zodat deze gemakkelijk op je hoofd kunt doen. Dit scheelt een hoop gedoe voor je Halloween feest. Gebruik sterke lijm zoals secondelijm of een lijmpistool, of gebruik sterke tape zoals duct tape. Ook kun je een combinatie van de twee gebruiken. Eventueel kun je de tape verstoppen onder een extra laag papier maché.

HoornVerven

Nu ga je je Halloween props verven in de kleur die voor jouw costume het beste uitkomt. Breng eerst een laag primer aan, zoals gesso. Hierna breng je een basiskleur aan, bijvoorbeeld zwart. Werk met meerdere kleuren of tinten om een schaduw-effect te creëren. Probeer ook bepaalde verftechnieken toe te passen waar gewenst, zoals dry-brushen. Dit houdt in dat je met een zo droog mogelijke kwast (dus een heel klein beetje verf) over het materiaal veegt. Zo verf je alleen de uitstekende delen. Zwarte hoorns die je met een zilverkleur dry-brusht ziet er bijvoorbeeld als metaal uit.

Details

Als je wilt kun je enkele details toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan ijzeren kettingen rondom je Halloween hoorns of een rode kleur dat op bloed lijkt. Ook kun je ringetjes door de hoorns doen dat er uitziet als piercings. Aan de basis kun je ook een beetje nepbont toevoegen, om de bevestiging en de haarband te verbergen.

Halloween hoorns

Nu zijn je Halloween hoorns klaar voor je feest. Heb je zelf nog tips of vragen, of heb je zelf iets gemaakt en wil je dit delen? Laat gerust een bericht achter hieronder.

Leave a Comment

%d bloggers liken dit: