Cosplay wapens maken

Een cosplay costume is pas af wanneer alle details kloppen. Wat is een World of Warcraft hunter zonder boog? Of een Lord of the Rings elf zonder zwaarden? Gedetailleerde en passende wapens maken je costume niet alleen af, maar kan deze zelfs nog indrukwekkender maken. Denk maar eens aan de grote bijl van de Executioner uit Resident Evil.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding scheelt je veel tijd en geld, omdat dit de kans vergroot dat je alles in één keer goed kan maken. Maak eerst een blauwdruk van je voorwerp en houd hierbij rekening met de verschillende componenten. Als je wapen uit meerdere lagen hout of schuim bestaat, teken dan een blauwdruk voor elke laag. Maak de blauwdruk groter dan het uiteindelijke wapen, zodat je een grotere marge hebt om bij te snijden of te schaven. Houd er ook rekening mee dat verschillende materialen op verschillende manieren bevestigd moet worden. Hout lijm je aan elkaar met houtlijm, maar dit werkt niet voor schuim op hout. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld contactlijm. Zorg dat je altijd gepaste lijm in huis heft.

Als je nog geen ervaring hebt met de materialen, experimenteer dan eerst. Test de lijm om te zien hoe snel het droogt, kijk hoe de verf reageert op het materiaal en probeer moeilijke vormen uit het materiaal te snijden of te zagen. Zo leer je het materiaal beter kennen en weet je wat je kunt verwachten wanneer je het gebruikt om je cosplay te maken.

Steampunk cosplay wapens maken
Minigun cosplay wapens maken

Lees hier de uitgebreide tutorial hoe je je eigen Mass Effect Assault rifle maakt.

Materiaalkeuze

Als je graag meedoet met gevechten heb je een zogenoemd LARP- wapen nodig. LARP staat voor ‘Live Action Role Playing’, en de voorwerpen die hierin gebruikt worden zijn gemaakt van zacht materiaal. Als je hiermee iemand slaat, doet het vrijwel geen pijn. Wil je met jouw cosplay wapen kunnen vechten, dan moet je het van zulk materiaal maken, gesteund door een harde en flexibele kern van bijvoorbeeld koolstof, glasvezel of PVC. Veel gebruikt materiaal is schuim(rubber), gevonden in bijvoorbeeld camping- of yogamatten. Latex wordt veelal gebruikt als coating van het schuim.

Gebruik je je cosplay wapens en –geweren niet in een gevecht? Dan is hout een goede keuze. Een stevige houtsoort zoals MDF zorgt voor een sterk wapen, mits deze stevig is gemonteerd. Een lichtere keuze is bijvoorbeeld triplex. Om dit te verwerken heb je klusgereedschap nodig. Houd hier rekening mee bij de voorbereiding. Flexibele onderdelen of rondingen kun je van een plastic plaat maken. Deze kun je verhitten in een oven of met een hittepistool en vervolgens vormen naar jouw ontwerp.

Materiaaloverzicht

Hout: bijvoorbeeld MDF, triplex of multiplex, relatief zwaar, stevig, niet flexibel, te verwerken met zaag, schuurpapier of -machine.

EVA Foam: licht, gemakkelijk te snijden met een mes, flexibel, kan deels gevormd worden met behulp van een hittepistool. 

Schuimrubber: licht, zacht, prima te snijden, geschikt voor role-play wapens.

Worbla: licht en stevig, gemakkelijk te snijden, kan op allerlei manieren gevormd worden met behulp van een föhn of hittepistool, uitermate geschikt voor details.

Isolatieschuim/XPS: geëxpandeerd polystyreen, vaak roze van kleur, relatief licht, te verwerken met een zaag of mes, kan gebruikt worden als vorm van het wapen.

Papier mache: licht, veel vrijheid in eerste vorming, na droging moeilijk opnieuw te vormen, is gebaat bij een extra laag stevigheid of een nette afwerking. Te combineren met PUR- of bouwschuim.

PUR- of bouwschuim: te gebruiken als opvulling of extra stevigheid, relatief licht, heeft een extra laag aan de buitenkant nodig voor het geverfd kan worden.

PVC buis en buisisolatie: licht, erg geschikt als basis voor slagwapens of als steel.

Gebruik je je cosplay wapens en –geweren niet in een gevecht? Dan is hout een goede keuze. Een stevige houtsoort zoals MDF zorgt voor een sterk wapen, mits deze stevig is gemonteerd. Een lichtere keuze is bijvoorbeeld triplex. Om dit te verwerken heb je klusgereedschap nodig. Houd hier rekening mee bij de voorbereiding. Flexibele onderdelen of rondingen kun je van een plastic plaat maken. Deze kun je verhitten in een oven of met een hittepistool en vervolgens vormen naar jouw ontwerp.

Cosplay wapen details maken

Maak je cosplaywapen geloofwaardiger met de juiste details. Sommige details van cosplay wapens, bijvoorbeeld versieringen aan het heft van een zwaard, zijn vaak moeilijk van hout te maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een papieren of kartonnen model, verstevigd met glasvezel en epoxyhars. Of gebruik uitzettend schuim zoals PUR- of bouwschuim, snij deze uit en werk het af met papier-maché en pulp. Daarna kun je het verven. Voor overige details zoals runen kun je een combinatie van bovenstaande materialen gebruiken. Ook worbla is een goede optie, aangezien je hiermee elke vorm kunt nabootsen. Gebruik een product als raamverf om reliëf te creëren op je cosplay wapen, waarna je er overheen kunt verven.  
Tekening

Volg Cosplaying.nl op social media