Cosplay props maken

Props, zoals de lantaarn van de Green Lantern, een ‘spell book’ van een Skyrim mage of een omni-tool van een Mass Effect Vanguard maken een cosplay costume helemaal af. Sommige cosplay costumes kunnen haast niet zonder een extra voorwerp, omdat het onlosmakelijk is verbonden met het karakter dat je speelt.

Je costume afmaken

Veel personages hebben bepaalde voorwerpen die zij vaak met zich meedragen of belangrijk vinden. Als je een compleet cosplay costume wilt maken kunnen deze voorwerpen, ook wel props genoemd, natuurlijk niet ontbreken. Kijk goed naar de beelden of foto’s van je personage voor een goed beeld van de props. Ook kun je kijken naar tekeningen of animaties die door fans zijn gemaakt. Als zij bepaalde props toevoegen, dan betekent dat vaak dat het herkenbare voorwerpen zijn die ook in jouw cosplay project niet mogen ontbreken.

Fase 3 cosplay props maken
Steampunk cosplay props maken

Voorbereiding

Zoals bij elk ander project is het belangrijk dat je je voorbereid. Ten eerste moet je precies weten wat je wilt maken. Teken de cosplay props desnoods uit tot in de details. Houd rekening met elk onderdeel en beslis alvast welke materialen je wilt gebruiken. Als je meerdere materialen wilt gebruiken, lees je dan in, zodat je weet hoe de materialen zich gedragen. Zorg dat je goede lijm in huis hebt, zoals contactlijm. Deze lijm werkt goed met veel verschillende materialen.

Gebruiksvriendelijk

Vergeet niet dat je je cosplay props waarschijnlijk lange tijd mee moet dragen bij een cosplay evenement. Daarom moet je rekening houden met de gebruiksvriendelijkheid van je voorwerpen. Probeer het geheel niet te zwaar te maken en voeg eventueel onderdelen toe waardoor je het als rugzak om kunt hangen. Als je props een functie hebben, zorg dan dat deze functies goed werken, dat bewegende delen niet te veel weerstand hebben en dat je er niet te veel werk aan hebt tijdens een evenement. Dat maakt je dag een stuk leuker!
Materiaaloverzicht

Hout: bijvoorbeeld MDF, triplex of multiplex, relatief zwaar, stevig, niet flexibel, te verwerken met zaag, schuurpapier of -machine.

EVA Foam: licht, gemakkelijk te snijden met een mes, flexibel, kan deels gevormd worden met behulp van een hittepistool. 

Worbla: licht en stevig, gemakkelijk te snijden, kan op allerlei manieren gevormd worden met behulp van een föhn of hittepistool, uitermate geschikt voor details.

Isolatieschuim/XPS: geëxpandeerd polystyreen, vaak roze van kleur, relatief licht, te verwerken met een zaag of mes, kan gebruikt worden als vorm van de props.

Papier mache: licht, veel vrijheid in eerste vorming, na droging moeilijk opnieuw te vormen, is gebaat bij een extra laag stevigheid of een nette afwerking. Te combineren met PUR- of bouwschuim.

PUR- of bouwschuim: te gebruiken als opvulling of extra stevigheid, relatief licht, heeft een extra laag aan de buitenkant nodig voor het geverfd kan worden.

Materialen

Voor het maken van je cosplay props heb je keuze uit een aantal verschillende materialen, afhankelijk van de grootte en van je doel. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit hout, schuim of thermoplastisch kunststof. Hout is een stevig materiaal dat prima te verwerken is. Eventueel kun je door middel van schroeven en scharnieren bewegende onderdelen toevoegen. Bij grote props kan hout zwaar worden, dus houd daar rekening mee.

Als je al ervaring hebt met schuim zoals EVA Foam, kun je ervoor kiezen om dit ook voor je cosplay props te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat het lichter is en gemakkelijker is om te vormen en rondingen te maken. Ook is het gemakkelijker om details uit schuim weg te snijden. Dit heeft echter wel een stevigere afwerking nodig dan hout, om te voorkomen dat je props schade oplopen.

Voor ingewikkelde details is worbla een slimme keuze. Dit thermoplastisch materiaal kun je verwarmen en vervolgens gemakkelijk in allerlei vormen verwerken. Je kunt er alles van maken. Daarnaast is het licht materiaal, zodat het geen overbodig gewicht toevoegt. Een combinatie van materialen is ook een optie, mits je goede lijm en verf hebt dat goed reageert op de verschillende stoffen.

Cosplay props details maken

Let vooral op de details van je cosplay props. Met verf kun je eventuele schaduweffecten of beschadigingen toevoegen. Deze beschadigingen kun je ook dieper in het materiaal verwerken, zodat het er verweerd en echt uitziet.

KleurrijkeCosplay

Volg Cosplaying.nl op social media