Cosplay costume maken

Er komt veel kijken bij het maken van een cosplay costume. Eerst moet je goed kijken naar de details van je personage en goed in kaart brengen wat je gaat maken. Wil je bepantsering toevoegen aan je cosplay costume, dan vergt dit weer andere voorbereiding.

Zelf een cosplay costume maken

Bij het maken van een cosplay costume is het erg belangrijk dat je je goed voorbereid. Zorg er met name voor dat je costume niet te klein is. Als een onderdeel te klein is of net past, heb je grote kans op beschadigingen bij het dragen. Het is altijd gemakkelijker om een costume iets in te nemen dan om iets groter te maken.

Voorbereiding

Je begint met een patroon van je cosplay costume. Gebruik hiervoor zo veel mogelijk foto’s of plaatjes van het personage die je wilt uitbeelden, vanuit verschillende hoeken. Teken dit na of zoek naar tekeningen of patronen van anderen. Gebruik dit patroon om losse onderdelen van kleding of bepantsering uit te snijden of te knippen. Zorg tevens voor een stevige basis. Bij een costume met veel onderdelen kun je overwegen om een T-shirt als basis te nemen en het gros hierop te bevestigen. Zo voorkom je dat je costume halverwege een evenement uit elkaar valt.

Compleet cosplay costume maken
Zelf een cosplay costume maken

Overzicht materialen

Een cosplay costume kun je maken uit veel verschillende materialen. Bepantsering moet stevig zijn en toch licht blijven, waardoor veel cosplayers kiezen voor schuim(rubber) zoals EVA foam. Ook kun je flexibele schuim gebruiken en dit afwerken met thermoplastisch materiaal zoals worbla, dat gemakkelijk te bewerken is, veel mogelijkheden heeft en stevig is. Kleding maak je van van stof of leer.

EVA Foam

EVA foam is stevig doch flexibel schuim. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in puzzelmatten waar kinderen op spelen, als camping- of yogamatten of als beschermingsmatten onder fitnessapparaten. Je vormt dit materiaal door het te verwarmen met een hittepistool. EVA foam is uitermate geschikt om cosplaybepantsering van te maken omdat het licht, flexibel en toch stevig is. Zorg wel voor een goede afwerking om schade aan het materiaal door scherpe objecten te voorkomen.

Worbla

Worbla is thermoplastisch materiaal. Dit betekent dat je dit kunt verwarmen bij ongeveer 60 tot 90 graden en vervolgens in elke vorm kunt kneden. Leg een verwarmd stuk worbla bijvoorbeeld over een gesp in de vorm van een doodshoofd en kneed deze er strak omheen. Wanneer de worbla afgekoeld is zal het de vorm van het doodshoofd behouden en is het klaar om verder te verwerken, bevestigen of te verven. Ben je ontevreden over de vorm, dan kun je gerust het materiaal opnieuw verwarmen en vormen. Dit maakt het uitermate geschikt voor verschillende onderdelen binnen de cosplay, zowel kleine details of grotere onderdelen.

Stof en leer

Voor kleding kun je vaak bestaande (goedkope) kleding als basis nemen. Ga bijvoorbeeld eens naar een kringloopwinkel en kijk wat zij te bieden hebben. Door middel van stukken stof van de stoffenmarkt en andere frutsels kun je deze kleding aanpassen, zodat het precies lijkt op jouw personage. Ook kun je van stof een geheel nieuw kledingstuk maken. Hiervoor dien je wel eerst te leren naaien. Hetzelfde geldt voor het werken met leer, hiervoor moet je goed weten wat je doet. Het materiaal is erg stevig en kan moeilijk te verwerken zijn. Probeer eerst een klein stukje te verwerken om het materiaal te leren kennen.

Details

Een goed cosplay costume begint uiteraard bij de basis. Denk hierbij aan het kleurenschema van je kleding, de bepantsering en herkenbare logo’s. Maar vergeet ook de details niet. Neem de tijd om kleinigheden toe te voegen aan je costume en deze goed af te maken. Kijk goed naar afbeeldingen van je personage. Heeft deze bijvoorbeeld altijd bepaalde objecten bij zich, zoals een kompas, een flesje of een zakje munten?

Wil je meer inspiratie opdoen over welke details je aan je costume toe kunt voegen? Ga eens naar de kringloopwinkel, de Action of een andere goedkope winkel. Daar vind je allerlei materialen en versiering die je kunt gebruiken. Of ga eens door je eigen kledingkast en gebruik kleding die niet meer past, of die te oud is. Ook kun je verwerkte objecten uit elkaar halen en de onderdelen hiervan gebruiken, zoals een zwarte paraplu voor vleugels. Of snij onderdelen van bepantsering uit een plastic afvalbak.

Fallout cosplay costume maken

Volg Cosplaying.nl op social media