Je eigen cosplay maken

Doctor Who cosplay maken

Je kent ze vast wel. Die legendarisch mooie cosplay costumes. Het tot in de details uitgewerkte outfit van Commander Shepard uit Mass Effect. De Doctor Who cosplayer waarvan je even dacht dat het echt Sylvester McCoy was. Of die groep Attack on Titan cosplayers waar iedereen er even perfect uitziet. Maar hoe kan jij daar ooit aan tippen?

Het wordt tijd dat je het zelf gaat proberen. Of je nu een ervaren cosplayer bent of nog nooit verder bent gekomen dan het aantrekken van een Supermanshirt, het maakt niet uit. Iedereen kan zijn eigen cosplay maken, van wapens en props tot een volledig costume.

Bereid je voor

Het belangrijkste bij vrijwel elk cosplay project is de voorbereiding. Zorg dat je precies weet waar je mee bezig bent, wat je hiervoor nodig hebt, wat je moet doen, wanneer je dit moet doen en vooral ook hoe je dit moet doen. Een blauwdruk van het wapen of een compleet uitgewerkt patroon van de jurk is zeker geen overbodige luxe. Hoe meer voorwerk je doet, hoe kleiner de kans is dat je voor onverwachte verrassingen komt te staan. Voor elk onderdeel zijn er andere voorbereidingen nodig. Ga altijd eerst na welke informatie je nodig hebt.

Afmetingen

Voordat je begint met het maken van je cosplay costume, is het belangrijk om de juiste afmetingen te hebben. Je moet immers wel zelf in je costume passen. Zorg tevens voor enige speling, voor het geval je een onderdeel van je costume te klein hebt afgeknipt of afgesneden. Je kunt iets achteraf gemakkelijker kleiner maken dan groter.

Planning

Begin altijd eerst met een uitgebreide planning van je cosplay. Teken uit wat je wilt maken, inclusief alle details. Als je een prop of wapen maakt, teken dan een blauwdruk. Vergeet vooral niet dat veel costumes en wapens opgebouwd zijn uit meerdere onderdelen, die elk op een andere manier bewerkt worden. Om de stevigheid te bewaren kun je bijvoorbeeld een sterke staaf als middelpunt van een wapen gebruiken, in plaats van verschillende stukken hout of schuim stuk voor stuk aan elkaar te plakken. Zorg dat je altijd eerst een stevige basis hebt voordat je verder gaat.

Doel

Wanneer je een cosplay costume of -wapen maakt, bedenk dan goed wat het doel is. Als het puur voor de sier is en het er enkel goed uit hoeft te zien, hoef je je minder druk te maken over de stevigheid. Wil je meer met de onderdelen kunnen, zoals vechten met je (schuim)wapens of schild, dan is stevigheid erg belangrijk. Sommige verfsoorten kunnen afbrokkelen en onbeschermde afwerkingen kunnen loslaten of beschadigen. Bij twijfel is het altijd beter om eerst een kleine test uit te voeren. Daarnaast is het materiaal van een wapen afhankelijk van het doel. Gebruik een soort schuim als je ermee wilt vechten, is het enkel een hebbedingetje, dan is hard materiaal zoals hout ook geschikt.

Fallout cosplay maken
Demon cosplay maken

Cosplay wapens maken

Cosplay wapens die gebruikt worden in gevechten zijn veelal van schuim(rubber) gemaakt. Dit materiaal voelt zacht aan, maar beschadigt niet gauw. Als je hiermee iemand (met toestemming) slaat, zal het geen pijn doen. Dit schuim kan in lagen worden opgebouwd tot het de gewenste dikte heeft, of uitgesneden worden uit een groter stuk schuim. Voor stevigheid gebruik je een sterke en flexibele kern van bijvoorbeeld koolstof. Een houten kern wordt afgeraden, omdat deze kan breken. Een wapen van schuim wordt vervolgens afgewerkt met een of meerdere lagen flexibele verf, rubbercoating of latex, waarna je de definitieve kleuren aanbrengt. Cosplay wapens die niet gebruikt hoeven te worden, kun je maken van een hoop andere materialen. Veelgebruikte materialen zijn hout, isolatieplaten, worbla of PUR-schuim. Of kies voor papier-maché of een combinatie van meerdere materialen. Voor ingewikkelde wapens zijn er soms zogenoemde pepakura-modellen te vinden. Dit is een techniek waarmee je allerlei objecten maakt van papier, door middel van knippen, plakken en vouwen. Werk dit af met glasvezel en epoxyhars om hier stevigheid in te krijgen.

Cosplay costumes maken

Voor een compleet cosplay costume gebruiken veel mensen verschillende materialen. Kleding is na te maken met stoffen, te vinden op stoffenmarkten of op internet. Er zijn veel naaitips te vinden. Ook hier is voorbereiding erg belangrijk. Voor bepantsering gebruikt men veelal schuim, plastic, hout of thermoplastische platen zoals worbla.

Volg Cosplaying.nl op social media