Closet cosplay

Onder closet cosplay verstaan we het verkleden als een fictief personage uit een film, spel of serie, zonder dat er ingewikkelde en aparte onderdelen bij komen kijken. Dit draait met name om dagelijkse kleding die over het algemeen alleen door de liefhebbers herkend worden. Je kunt in feite elke dag cosplayen, zonder dat het erg opvalt. Dit is ook erg geschikt voor beginners. Zo kun je op een laagdrempelige manier cosplay ervaren tijdens een evenement.

Closet cosplay

Er zijn twee manieren van closet cosplay. Ten eerste kun je kleding kopen die precies (of grotendeels) overeen komt met de kleding van je gekozen personage. Op deze manier kun je gemakkelijk herkend worden door liefhebbers. Hierbij kan het zijn dat je de kleding niet kunt combineren met andere kleding uit je kast omdat het bijvoorbeeld niet bij je stijl past. Omdat je de manier van kleden precies overneemt, is er weinig ruimte om je eigen stijl erin te verwerken. Niet ieder fictief persoon is daarom geschikt voor deze vorm van verkleden.

Abby van NCIS - een voorbeeld van closet cosplay
Een TARDIS geïnspireerde jurk, een voorbeeld van closet cosplay

Inspiratie

Een tweede vorm van closet cosplay is een outfit dat geïnspireerd is door een personage, maar dat niet geheel overeen komt. Je kunt bijvoorbeeld je eigen stijl erin verwerken zodat je het beste van beide werelden hebt. Ook kun je ervoor kiezen om closet cosplay toe te passen op figuren die moeilijker te cosplayen zijn, zoals niet-menselijke figuren of mensen in uitgebreide costumes of bepantsering. Bij deze vorm van closet cosplay is het veelal belangrijk om te kijken naar het kleurenschema van je figuur. Probeer dit kleurenschema zo veel mogelijk over te nemen in je ontwerp, zorg daarbij dat je niet overdrijft met het gebruik van secundaire kleuren. Let ook op eventuele herkenbare logo’s en kijk of je dit subtiel in je kleren kunt verwerken. Probeer voor zover mogelijk ook de stijl van je gekozen figuur verder over te nemen. Als je nog verder wilt gaan kun je hier zelfs je kapsel op aanpassen.

Dagelijks verkleed

In feite kun je elke dag cosplayen door middel van closet cosplay. Als je je eigen stijl verwerkt in een outfit en door de jaren heen verschillende costumes van verschillende personages hebt verzameld, heb je binnen de kortste tijd genoeg outfits om je elke dag in iemand anders te verdiepen.

Volg Cosplaying.nl op social media