Bepantsering maken van puzzelmatten

In deze tutorial leg ik uit hoe je van EVA Foam, oftewel puzzelmatten, bepantsering en een compleet pak maakt. Ik neem af en toe als voorbeeld mijn eigen N7 Armor van Mass Effect, maar de details voor dat pak bespreek ik verder in een volgende tutorial.

Benodigdheden*

 • Ontwerp, het liefst op papier (uitgeprint op maat)
 • Meetlint
 • EVA Foam (puzzelmatten) (Te koop bij Tunturishop of Bol.com)
 • (Scherp) hobbymes
 • Contactlijm + lijmpistool
 • Hittepistool

*Afhankelijk van je ontwerp zul je waarschijnlijk meer nodig hebben. Kijk hiervoor bij andere tutorials voor tips of vraag aan Cosplaying.nl wat je hiervoor kunt gebruiken.

TorsoStap 1: Ontwerp

Begin altijd met een duidelijk en goed afgemeten ontwerp. De eerste stap is het maken of zoeken van een ontwerp, blauwdruk of tekening van de losse onderdelen, de tweede stap hierbij is het uitmeten. Bij elk onderdeel meet je uit hoe dit om je lichaam past en hoe het past bij je andere onderdelen. Denk er om dat je goed moet bewegen, meet dit dus ook uit, vooral als je een compleet pak van bepantsering maakt. Ik begin zelf bijna altijd met één of twee delen, bijvoorbeeld de torso. Wanneer ik deze eenmaal aan heb kan ik beter inschatten hoe groot de onderdelen voor de armen, schouders en heupen moeten worden. Daarnaast is het handig om je ontwerp levensgroot op papier te hebben, zodat je deze gemakkelijk kunt overtrekken op de puzzelmatten.

Tip: Geef je ontwerp altijd extra ruimte, ten eerste om de dikte van de puzzelmatten te compenseren en ten tweede om meetfouten achteraf gemakkelijker te kunnen herstellen.

Stap 2: Uitsnijden

Het ontwerp teken of trek je over op de puzzelmatten, het liefst op de ongeribbelde kant. Houd rekening met hoe het materiaal zich gedraagt wanneer je het buigt, maak het hierom wat langer. Achteraf kun je gemakkelijk stukken wegsnijden als het toch te groot is. Nadat je het hebt overgetekend, snij het dan zo recht mogelijk af met een zo scherp mogelijk mes. Hoe scherper het mes, hoe netter de zijden zullen worden. Wees wel voorzichtig. Neem de tijd om het niet alleen goed te doen, maar ook om het veilig te houden.

Stap 3: Vormen

BepantseringSoms is het aan te raden om eerst alles bij elkaar te plakken en daarna de foam te vormen met een hittepistool. Maar meestal is het beter om eerst de algemene vorm te krijgen en daarna te plakken. De wrijving van de twee onderdelen tegen elkaar kan er immers voor zorgen dat de vorm beter behouden blijft.

Ik gebruik zelf een hittepistool met twee standen, waarvan ik altijd de laagste stand gebruik, van 1000 watt. Hiermee verwarm ik vooral het gedeelte waar ik de vouw wil creëren. Voorkom dat het oppervlak gaat bubbelen. Aan de vlakke kant kun je vaak goed zien dat het oppervlak een beetje verkleurt en een beetje begint te glanzen. Dit is een teken dat het goed opwarmt. Buig de puzzelmatten tijdens het verwarmen als dit kan of leg je hittepistool even neer en begin dan met vormen. Houd deze vorm vast tot de foam is afgekoeld of bind een touw of iets dergelijks om het geheel heen, zodat dit de gewenste vorm houdt.

Tip: Ik gebruik veelal frictie om de vorm te behouden door bijvoorbeeld het materiaal in de gewenste vorm te buigen en dan een nylon band aan de binnenkant vast de lijmen. Zie de N7 armor tutorial voor een vorbeeld.

Als je de vlakke kant van de puzzelmatten aan de buitenkant (zichtbare kant) van je bepantsering gebruikt, denk dan aan de verkleuring door je hittepistool. Zelf voorkom ik voortijdige verkleuring door de achterkant meer te verwarmen. Wanneer ik het geheel gevormd heb ga ik er nog eens overheen om een gelijke afwerking te creëren.

Stap 4: Plakken

Voordat je gaat plakken moet je zeker zijn dat je de juiste grootte hebt uitgemeten en dat je de juiste vorm hebt gecreëerd. Werk ook eventuele lelijke kantjes af. Het kan moeilijk zijn om dit achteraf nog te repareren als je toch een foutje hebt gemaakt. Ik gebruik veelal contactlijm om onderdelen aan elkaar te plakken, maar bij de ribbelige kant is dit niet zo effectief. Voor deze delen gebruik ik dan ook een lijmpistool, maar in principe is elke vollere lijm hiervoor geschikt. Denk bijvoorbeeld aan kit. Zelf heb ik dit echter nog niet geprobeerd.

Stap 5: Details

Gladde kantDetails maken je pak beter herkenbaar dan de hele vorm. Denk bijvoorbeeld aan emblemen, een kleurenschema, beschadigingen en logo’s. Gebruik zo veel mogelijk materialen die goed passen bij de foam van je bepantsering. Sommige onderdelen moeten bijvoorbeeld mee kunnen buigen, als je pak hierom vraagt. Maar het is niet nodig om voor je details ook foam te gebruiken. Wees creatief hierin.

Als je de geribbelde kant van de puzzelmatten gebruikt aan de buitenkant, en je wilt bepaalde stukken van een onderdeel glad hebben, kun je dit op verschillende manieren doen. Ten eerste kun je met een dremel of een hoop snij- en schuurwerk een stuk van je onderdeel er uit halen. Hierna plak je er een stuk dun EVA foam overheen, te vinden in verschillende hobbywinkels. Een andere optie is om dit hele stuk er uit te snijden, om te draaien en het er zo weer in te schuiven. Dit wil echter alleen als het geheel te spiegelen is. Denk er dan ook om dat je zo strak mogelijk snijd.

Stap 6: Bevestiging

BevestigingDe bevestiging van je bepantsering is erg belangrijk, zowel voor het behoud van het materiaal als voor je eigen comfort. Houdt tijdens het maken van je bepantsering rekening met hoe je dit wilt bevestigen. Je kunt bijvoorbeeld (sterk) klittenband gebruiken en dit aan je kleding bevestigen. Zorg hierbij dat je klittenband sterk genoeg is om een lange tijd vol te houden. Je kunt het ook rechtstreeks aan kledingsstukken bevestigen.

Zelf kies ik er voor om mijn bepantsering te bevestigen door middel van klikgespen en polyester banden. De banden kun je aan de puzzelmatten vastlijmen en kunnen zelfs helpen bij het behouden van een vorm. De klikgespen laten ook wat vrijheid over om het geheel strakker of losser te maken, wat ideaal is wanneer je het vaker wilt gebruik bij verschillende costumes of weersomstandigheden.

Stap 7: Verven

ArmJe kunt er voor kiezen om je bepantsering de kleur van de puzzelmatten te houden, maar zijn eventuele oneffenheden wel zichtbaar. Ik heb er zelf voor gekozen om mijn bepantsering te coaten met rubber seal omdat dit zwart is, oneffenheden verbergt en in combinatie met blanke vernis een mooie glanzende finish heeft. Rubber seal is wel plakkerig als je het onbehandeld laat, daarom raad ik sterk aan om een blanke vernis er overheen te spuiten.

Begin het verven altijd met een goede primer, ook na het aanbrengen van rubberseal en vernis. Zelf gebruik ik altijd gesso. Daarna kun je de basiskleuren en de details aanbrengen.

 

Succes met je nieuwe project. Leer het materiaal goed kennen en experimenteer met de mogelijkheden. Heb jij zelf iets gemaakt van puzzelmatten? Deel het vooral met ons in de comments hieronder. Ook kun je bij ons terecht met vragen, opmerkingen en eventueel andere tips.

2 Comments

 1. Renée on 30 oktober 2015 at 19:59

  waar haal je die matjes vandaan?

  • Cosplaying.nl on 30 oktober 2015 at 20:12

   Hallo Renée,
   Ik haal zelf de puzzelmatten altijd van het internet, omdat ze in de winkels moeilijk te vinden zijn. In de blog (bovenaan) staan twee links, eentje naar Tunturishop waar je 4 matten voor €5 per mat betaalt (+ verzendkosten) en een link naar Bol.com waar je 6 matten voor €6 per mat betaalt. Er zijn misschien meer webshops te vinden die ongeveer dezelfde prijzen hanteren. Zoek bijvoorbeeld op ‘Tunturi puzzelmatten’ of ‘fitness puzzelmatten’.
   Groetjes,
   Melanie van Cosplaying.nl

Leave a Comment

%d bloggers liken dit: